Uw browser (Internet Explorer 7) is verouderd. Het heeft bekende veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden weergeven van deze of andere websites. Lees meer over hoe uw browser te upgraden

FAQ

Wat is de populairste snack in Nederland?

Vraag een aantal mensen op straat wat hun favoriete snack is en de kans is groot dat het antwoord zal zijn: de frikandel. De frikandel is nog altijd met kop en schouders de meest gegeten snack in Nederland.

Wie heeft de frikandel uitgevonden?

De historie van Beckers is mooi en rijk. Wij koesteren die in een verhaal dat we zelf nog steeds graag horen...

Jan Bekkers jr.
Het is allemaal begonnen met de frikandel van Jan Bekkers jr. Hij was een van de zes kinderen uit een slagersgezin dat woonde aan de Molenstraat in Deurne. Van zijn vader leerde hij er de fijne kneepjes van het vak.

Amerika
Jan was zijn tijd vooruit. In het begin van de jaren vijftig ging hij zo nu en dan op verkenning buiten Deurne. Hij ging zelfs de oceaan over naar Amerika. En daar ontdekte hij wat later in Nederland de ‘snackcultuur’ zou gaan heten. Innovatief en ondernemend als hij was, ging hij in 1958 zelf aan de slag in een kippenhok achter de slagerij van zijn vader. Maar al snel had hij meer ruimte nodig om zijn ideeën vorm te geven. Eind 1959 vond hij zijn stek in een leegstaande noodslachterij.

Worst zonder vel
Op die plek bracht één van zijn eerste klanten - de Fritesspecialist uit Venlo – Jan op het idee van ‘worst zonder vel’. Hij sloeg aan het experimenteren en na veel sleutelen werd de frikandel geboren; en het was meteen een groot succes.

Waar komt ‘frikandel’ vandaan
Over dit verhaal is geen echte duidelijkheid. Een versie gaat over de gehaktballen van slagersknecht en concurrent Gerrit de Vries uit Dordrecht. Begin jaren vijftig verkocht die aan de horeca, maar vanwege een wijziging in de Warenwet zag hij zich genoodzaakt tot wijzigingen. Hij besloot de vorm aan te passen om zo dezelfde receptuur te behouden. Het werd een soort platte, grove gehaktstaaf. De naam die hij zijn creatie gaf was Fricadelle, afkomstig uit Duitsland waar het al sinds 1600 in gebruik is voor een gelijksoortig product. Waar Jan Bekkers de inspiratie voor de naam ook vandaan heeft, het is in ieder geval duidelijk dat hij aan de oorsprong stond van de frikandel zoals we hem nu kennen: een heerlijk glad, bruin worstje van fijn gemalen vlees.

Van Bekkers naar Beckers
Door het grote succes kon Jan Bekkers zijn eerste nieuwbouw aan de Derpsestraat in Deurne realiseren. De merknaam had hij inmiddels gewijzigd naar Beckers, met ‘ck’ dus. Het vleesbedrijf van zijn broer Koos Bekkers werd namelijk nogal eens verwisseld met Jan’s snackbedrijf. Maar er gaan ook wilde verhalen dat Jan de naam met opzet heeft veranderd om zo boven zijn broer in de telefoongids te komen.

Van vers naar diepvries
Met 10 man personeel ging Jan van start op de Derpsestraat. Langzamerhand kwam er meer structuur in het bedrijf. Jo Bekkers, een andere broer, kwam in dienst en nam alle commerciële- en organisatorische zaken voor zijn rekening. De groei was nauwelijks nog bij te benen en de fabriek werd regelmatig uitgebreid. Men probeerde alles vers te leveren, maar dat werd zo langzamerhand onmogelijk. Zo ontstond de praktische oplossing van invriezen. Beckers werd een echt bedrijf.

Het einde van een tijdperk
In 1972 kwam er een einde aan het tijdperk Jan Bekkers. Om de continuïteit te garanderen, zocht hij naar een geschikte overnamekandidaat. Dit werd het Britse Lyons. Jo Bekkers bleef als directeur in dienst en zou die functie tot 1980 vervullen. Met geavanceerde marketingtechnieken, een betere logistiek en nieuwe producten boorde men nieuwe markten aan. Beckers bloeide.

Het noodlot slaat toe
In 1990 werd Beckers door Allied Lyons te koop gezet. Maar nog geen 10 dagen later sloeg het noodlot toe. In de nacht van 28 januari legde een fikse brand een groot gedeelte van de fabriek in de as. Maar Beckers ging niet bij de pakken neerzitten. Onmiddellijk startte men met plannen voor de nieuwbouw.

Beckers back in business
De nieuwbouw werd gecombineerd met een reorganisatie, want de concurrentie dwong tot kostenbesparende maatregelen. Toch was de toekomst zonnig; Beckers zou opnieuw de markt veroveren.

Het succesnummer
Beckers heeft veel veranderingen doorgemaakt en die dragen allemaal bij aan onze rijke historie. De constante factor in het verhaal is en blijft de ongeëvenaarde frikandel; al 50 jaar lang ons grote succesnummer.

Wat is de juiste schrijfwijze: frikandel of frikadel?

De Beckers frikandel wordt al sinds jaar en dag gespeld als ‘frikandel’. Een frikadel, niet te verwarren met een frikandel, is een ronde compacte gehaktbal. In het verleden en tegenwoordig nog in de meeste streken van België bedoelt men met frikadel inderdaad een gehaktbal, hoewel die in België ook curryworst wordt genoemd. In Nederland is de frikadel niet meer zo bekend. In Duitsland moet erbij vermeld worden ‘Holländische’ Frikadel of ‘Holländische Bratrolle”, anders krijgt men de ronde gehaktbal. Kortom: als je de enige echte Beckers frikandel wil bestellen en geen gehaktbal, dan vraag je om de frikandel! Overigens kende het Groene Boekje alleen het woord ‘frikadel’ tot 2005. Vanaf dat jaar is eindelijk het woord ‘frikandel’ toegevoegd als officiële, van overheidswege goedgekeurde spellingvariant. Daarmee heeft onze frikandel eindelijk de erkenning gekregen die hij verdient.

Wat is het geheim van de Beckers frikandel? Wat zit er nu echt in?

We kunnen wel een tipje van de sluier oplichten, maar natuurlijk niet alles vertellen. Er zit spek en vlees in, afkomstig van varkens en kippen. In de Beckers frikandel zit geen paardenvlees. Het echte geheim wordt gevormd door de speciale kruidenmix. De kruidenmix is het belangrijkste element voor de specifieke smaak van de Beckers frikandel en deze wordt al jaren zorgvuldig geheim gehouden. Zelfs binnen de muren van de fabriek wordt de samenstelling van de mix geheim gehouden en is deze in blanco zakken verpakt.

Wat zijn de openingstijden van de winkel van de Beckers broodfabriek in Deurne?

De fabriekswinkel in Deurne is geopend op woensdag en donderdag van 11.30 tot 17.00 uur. Ingang winkel aan de Indumastraat. De prijslijst is op aanvraag.

In welk frituurvet of frituurolie komen de Beckers snacks het best tot hun recht?

Beckers heeft geen voorkeur voor een specifiek merk frituurvet of frituurolie. Frituurolie is een mengsel van verschillende plantaardige oliën. Frituurolie is in principe meer vloeibaar dan vloeibaar frituurvet. Dit betekent niet dat frituurolie beter bakt dan vloeibaar frituurvet. Het bakgedrag hangt af van welke oliën erin verwerkt zijn en hoe de verdeling is. Daarnaast is er ook vast frituurvet. Vast frituurvet bevat meer verzadigd vet, waardoor het een vaste structuur heeft. Beckers geeft de voorkeur aan vloeibaar frituurvet vanwege de grote hoeveelheid ‘goede’ onverzadigde vetten. De frituurpan schoonmaken gaat ook makkelijker bij vloeibaar vet. De enige manier om uw (smaak)voorkeur te bepalen is om zelf verschillende soorten frituurvet of –olie te proberen.

Kan ik een rondleiding krijgen door uw fabriek?

Een rondleiding door onze fabrieken is jammer genoeg niet mogelijk. We geven geen rondleidingen vanwege de strenge normen en eisen van ons kwaliteitssysteem met betrekking tot voedselveiligheid.

Kan ik Beckers producten ook in de actifry/airfryer bereiden?

Zowel met de actifry als de airfryer hebben we geen testen gedaan. De snacks zullen hierin het beste bakresultaat hebben als ze reeds voorgebakken zijn in de fabriek.

Voor onze carnavalsvereniging/feestje zijn wij op zoek naar een frikandelpak. Kan Beckers ons daaraan helpen?

Helaas kunnen we u daar niet mee van dienst zijn. We raden u aan om te informeren bij een kostuumzaak of winkel met feestartikelen.

Verkoopt Beckers Halal producten?

Onze Beckers fabrieken zijn niet halal gecertificeerd.

Verkoopt Beckers zoutloze of zoutarme snacks?

Beckers maakt geen zoutloze of zoutarme snacks. We streven naar een extra zoutreductie van 10% in 2015.

In een frikandel zit toch alleen maar afval: uiers en koeienogen?

Dit is letterlijk een broodje aap verhaal. In een frikandel zit kippen- en varkensvlees. Dit is echt vlees, dus geen orgaanvlees of slachtafval.

Verkoopt Beckers glutenvrije producten in verband met coeliakie (=glutenallergie)?

Beckers maakt geen speciale glutenvrije snacks. Veel snacks bevatten paneermeel. Vaak is paneermeel van tarwemeel gemaakt en tarwemeel bevat gluten (eiwit).

Ik heb een klacht over een van uw producten. Waar kan ik terecht?

Bij onverhoopte klachten kunt u terecht bij Beckers Consumentenservice op telefoonnummer (0031)(0)765784800 of vult u het contactformulier op de website in. Indien mogelijk ontvangen we hierbij graag de houdbaarheidsdatum, productiecode en productietijdstip die op de verpakking zijn geprint.

Op welke manier kan ik frikandellen meenemen op reis?

Wij raden u sterk af om frikandellen of andere snacks mee te nemen op reis. Afgezien van een verbod op het ‘importeren’ van voedingswaren dat in de meeste landen geldt, is het vanuit het oogpunt van voedselveiligheid niet handig om de snacks mee te nemen. Frikandellen meenemen het vliegtuig in is wettelijk strafbaar. Het opsturen van frikandellen per post is ook geen optie. Het enige alternatief is diepvriestransport met een diepvrieskoerier, maar dit is een vrij dure optie.

Heeft Beckers een sponsoringbeleid?

Ja, aan het einde van ieder jaar bepaalt Beckers het sponsoringbeleid voor het komende jaar. Eventueel kunt u sponsorverzoeken hiervoor indienen. Uw verzoek zal vervolgens in behandeling worden genomen door onze marketingafdeling. De marketingafdeling bepaalt of het te sponsoren evenement binnen de kaders van ons sponsoringbeleid valt.

Naar welke landen exporteert Beckers haar producten?

Beckers exporteert haar producten voornamelijk naar landen binnen de Europese Unie, waaronder: Duitsland, België, Spanje, Malta, Cyprus, Italië, Kroatië, Scandinavië, Groot-Brittannië, Frankrijk, Oostenrijk, Denemarken, Ierland en IJsland.

Waarom exporteert Beckers geen producten naar andere delen van de wereld?

Momenteel exporteren wij geen Beckers Snacks naar andere werelddelen, omdat we te maken hebben met een aantal beperkingen bij import/export van vleessnacks. Naast de afwijkende regelgeving van Niet-Europese landen vormt de logistieke organisatie ook een probleem. Bestellingen gaan altijd per volle zeecontainer (= ca 33 pallets). Met één afleverlocatie zijn deze volumes veel te hoog. Mocht u grote nationale grossiers kennen, dan zijn wij zeker bereid met hen over de mogelijkheden te spreken.

 

Adresgegevens

Minervum 7035
4817 ZL Breda
+31 (0)76 578 48 00